Niskokalorična dijeta

Benefiti niskokalorične dijete

Niskokalorična dijeta sagoreva masti i dovodi do smanjenja telesne težine. Smanjenim unosom kalorija sagorevaju se masti i može se izgubiti od jedan do dva kilograma nedeljno. Tokom niskokalorične dijete ishrana je raznovrsna na bazi voća i povrća, a ne isključuje konzumiranje mlečnih proizvoda i mesa.

Šta je potrebno znati o niskokaloričnoj dijeti?

Niskokaloričnom dijetom smanjuje se unos kalorija na dnevnom nivou i veoma je bitno da ceo proces uradi dietetski lekar kompetentan da napravi individualni režim niskokalorične ishrane prilagođene pacijentu shodno njegovom polu, težini, godinama i zdravstvenom stanju.

Faktori koji utiču na formiranje niskokalorične ishrane

Svaki pacijent je individualan i plan ishrane formira se uzimajući u obzir sledeće parametre:

  • Pol pacijenta
  • Starosna dob pacijenta
  • Težina pacijenta
  • Ritam života (pacijent vodi aktivan ili sedentaran život)
  • Prisustvo hroničnih bolesti

Tri faze niskokalorične dijete

Niskokalorična dijeta sastoji se od tri faze:

Prva aktivna faza

U prvoj fazi niskokalorične dijete smanjuje se unos kalorija, što doprinosi sagorevanju masti u organizmu i smanjenju telesne težine. Dužinu trajanja prve faze odrediće lekar u zavisnosti od zdravstvenog stanja pacijenta i broja kilograma koje treba da se izgubi tokom prve faze.

Druga reduktivna faza

Tokom druge faze niskokalorične dijete akcenat se stavlja na promenu izbora namernica i njihovu kombinaciju u obrocima. Dužinu druge faze odrediće lekar shodno postignutim rezultatima.

Treća faza – održavanje stečene telesne težine

Treća faza podrazumeva stabilizaciju i održavanje postignute telesne težine. Pravi se individualni plan ishrane kako ne bi došlo do yo-yo efekta.

niskokaloricna dijeta

Protekal proteinski proizvodi u niskokaloričnoj dijeti

Tokom sve tri faze niskokalorične dijete mogu se koristiti Protekal proteinski proizvodi. Oni mogu zameniti jedan ili dva obroka u toku dana, a doprinose bržem gubitku kilograma uz odsustvo osećaja gladi.

Protekal čokoladice i keksići imaju nisku kaloričnu vrednost i napravljeni su bez šećera. Tokom sve tri faze niskokalorične dijete mogu se konzumirati bez “griže savesti” da se neće postići željena telesna težina.

Upotrebu Protekal proteinskih obroka treba da bude praćena od strane lekara.

Niskokalorična dijeta i fizička aktivnost

Kako bi se promenile nezdrave navike sedentarnog načina života i doprinelo boljim rezultatima niskokalorične dijete, pacijentu se preporučuje fizička aktivnost tokom i nakon niskokalorične dijete. Fizička aktivnost treba da bude permanentna, prilagođena individualnim potrebama i fizičkoj spremi pacijenta.