PROTEKAL DIJETA VS DRUGE DIJETE

Protekal dijeta je medicinska ketogena dijeta, koja doprinosi smanjenju telesne težine kontrolisanim unosom proteina uz permanentno konzumiranje neophodnih suplemenata, a sve to uz stručni nadzor lekara.

Zbog svakodnevnih obaveza i brzog načina života veći deo dana provodimo van kuće, pa se često naša ishrana svodi na brzu hranu u hodu. Neredovna ishrana bazirana na brzoj hrani često šteti našem zdravlju u prvom redu, a neretko i našem fizičkom izgledu.
Kada dođemo u stadijum da smo nezadovoljni sopstvenim fizičkim izgledom, a i da nam zdravstveno stane šalje negativne signale često nam je dijeta slamka za koju se hvatamo.

Protekal medicinska ketogena dijeta

Protekal dijeta je proteinska ketogena dijeta, koja pod nadzorom lekara, doprinosi smanjenju telesne težine od 1,5 do 2kg nedeljno. Predstavlja zdrav način mršavljenja, koji je praćen odsustvom gladi, zahvaljujući Protekal napicima,  slanim  i slatkim obrocima , kao i suplementima , koji dopunjavaju dnevnu dozu vitamina i minerala potrebnih organizmu. Protekal proteinska ketogena dijeta i ima tri faze.  Nakon njenog završetka ne postoji yo-yo efekat.

  1. Prva faza – ketogena VLCD – Aktivna faza podrazumeva redukciju masti i ugljenih hidrata u ishrani, uz očuvan unos proteína, time se postiže očuvanje mišićne mase a gubljenje masnih naslaga.
  2. Druga faza – reduktivna LCD – Druga reduktivna faza Protekal proteinske dijete počinje da se primenjuje kada pacijent izgubi 80% željene težine. Postepeno se povećava unos ugljenih hidrata, a smanjuje unos Protekal gotovih proteinskih obroka.
  3. Treća faza – stabilizacija postignute težine – Poslednja, treća, faza Protekal proteinske ketogene dijete je održavanje postignute telesne težine u trajanju od dve godine. U skladu sa polom, godinama i zdravstvenim stanjem svaki pacijent završava dijetu sa individualnim preporukama i obaveznim periodičnim kontrolama.

Protekal dijeta vs druge dijete

Protekal dijeta u odnosu na druge dijete ima zaokružen ciklus faza koje su pod stalnim nadzorom lekara. Tok cele dijete praćen je adekvatnom suplementacijom, analizama krvi, povremenim ultrazvučnim pregledima,  kako se ne bi narušilo zdravstveno stanje pacijenta. Celokupan unos proteina je strogo kontrolisan i radi se individualno u zavisnosti od pola, uzrasta i težine samog pacijenta.

U odnosu na druge dijete, kod kojih je neretko nedefinisan unos proteina i masti, a suplementacija ponekad izostavljena ili je neadekvatna, Protekal medicinska ketogena dijeta ima jasno defenisane faze i grupe hrane koje se po fazama ukidaju, a potom vraćaju u ishranu.

Protekal dijeta spada u grupu normoproteinskih dijeta (dnevni unos oko 80g proteina). Kontrolisani unos proteina sprečava moguće oštećenja bubrega, a redovna suplementacija  i dovoljan unos vode zaokružuju ciklus izbacivanja tečnosti i sprečava zadržavanje urina.

Proteinska dijeta je svoju efikasnost pokazala i u domenu kontrolisanja zdravstvenih oboljenja, kao što su dijabetes, rezistencija na insulin, kardiovaskularni problemi, hipertenzija, artoza, astma i venska insuficijencija, policistični jajnici, slep apnea. Pacijenti, koji su bolovali od navedenih oboljenja prolaskom kroz proteinsku ketogenu dijetu uspeli su da bolest drže pod kontrolom, a neretko ima se smanjivala ili ukidala terapija.

Važno je znati

Ako se odlučite da se podvrgnete dijeti, nemojte to nikad raditi sami, jer to može narušiti vaše zdravlje.

Uvek se obratite lekaru kako bi vam putem analiza utvrdio zdravstveno stanje i odredio način ishrane u skladu sa vašim organizmom i uveo dobru suplementaciju.

Ketoza je postala sinonim za brzo gubljenje kilograma pa se neretko  samostalno sprovodi što može biti loše po zdravlje. Postoje niskokalorične i visokokalorične ketoze i u tom metaboličkom stanju se gube neki minerali a organizam “zakišeljava” što na duže staze vodi u oboljenja kao što su osteopenija, osteoporoza, masna jetra, povećanje mokraćne kiseline i giht.

Samo uz lekarsko vodjenje i kontrolisanje ketoze se mogu, po zdravlje sigurno  gubiti kilogrami.